Huovinen Veikko: Havukka-ahon ajattelija.

Kirja kestää lukemisen edelleen ja siitä löytyy monia viisauksia. Ihmisen kannattaa laajentaa maailmankuvaansa ajattelemalla "sinisiä ajatuksia"  ja antaa ajatuksen lentää vapaana kuin hiirihaukka. Konstan määritelmää kaukoviisaudesta käytetään johtamisopeissa ja firmojen visioissa. Kaukoviisaan on helppo maailman rantaa taivaltaa, sillä hänellä on suunnitelmat selvät ja jos tilanne muuttuu, niin varasuunnitelma on valmiina.

Jälkiviisaus on imelin viisaus ja sitä tahtoo lähes jokaisella olla yli oman tarpeen.  Huumoria ja kesäistä kuvausta.

Allen James: Ajatuksen voima

Ajattele positiivisesti niin elämä sujuu paremmin. Kirja sisältää positiivisen ajattelun ideologian sadan vuoden takaa. Jokainen lause sisältää sanoman. Vastaavia kirjoja on suomeksi melkoisesti mutta sanoma on oivallettu kuten moni muu jo kauan sitten. Mm. pyhissä kirjoissa tuhansia vuosia sitten.

Suosittelen.

Manson Cynthia: Murhakirja. BS 1997, 368 s.

Rikostarinoita kirjojen, kirjastojen, kirjailijoiden ja kirjakauppojen maailmasta. Mukavaa kesälukemista kirjojen ystäville tunnettujen kirjailijoiden tuotannosta. Osa novelleista tosi nokkelia. Eräässä novellissa todetaan, että "kirjojen keräily on miehinen harrastus. Tytöt ryhtyvät siihen harvoin, koska siinä piti tietää niin paljon vuosiluvuista ja kirjasinlajeista ja muista seikoista, jotka vaativat miehen aivoja." Sovinista vai mitä. Itse joutuu päättelemään, mihin aikakauteen tarinat sijoittuvat. Suosittelen kirjojen ystäville.

Auster Paul: Sattumuksia Brooklynissa. Tammi, KK 389,2008, 363 sivua

Luin kirjan vaimoni suosituksesta esimerkkinä amerikkalaisesta nykykirjallisuudesta. Mitään suurta elämystä ei kirja tarjonnut. Sinänsä se hyppeli sinne ja tänne kuten elämä heittelee ihmisiä. Kaikkien tarinaan ei jaksanut niin syventyä ja välillä en muistanut kuka oli kenenkin sukulainen. Päähenkilö Nathan-eno on heittämässä lusikkaa nurkkaan ja vetäytymässä yksinäisyyteen. Vuoden päästä hänellä on kokonainen perhe ympärillä ja eikä aikomustakaan kuolla. Teksti on sujuvaa kirja antaa uskoa elämään. Pieni lainaus kirjasta, jossa sisaren tytär haluaa mielluummin keskustella Natin kanssa kuin terapeutin.  "Minun. Katkeran yksinäisen miehen, joka oli hiipinyt vajaata vuotta aiemmin koti-Brooklyniinsa loppuun palaneena ja täysin vakuuttuneena siitä, ettei elämä enää ollut elämisen arvoista- tomppelin Typerys-Natin, jonka mielestä paras ratkaisu olisi ollut vain kuolla kupsahtaa hissun kissun, mutta josta oli tullut nyt uskottu ystävä ja neuvonantaja, riettaiden leskien rakastaja ja vaelteleva ritari, pulaan joutuneiden neitojen pelastaja."

Calvino Italo: Ritari joka ei ollut olemassa, Tammi 2004, 2. painos, 127 s

Piti lukea yksi Calvinon teos, kun niistä on paljon puhuttu kirjapiireissä. Teksti oli mielenkiintoista ja luettavaa vaikka en fantasioista juuri pidäkään. Kirja sijoittuu keskiaikaan, jolloin oikean asian puolesta taisteltiin. Sillon lähdettiin soitellen sotaan niin kuin viimevuosisadallakin ja hinkua tuntuu vieläkin olevan. Puhtaus, rohkeus ja voima olivat arvossaan, muttei toiset uskonnot eikä tavallinen rahvas. Ne Graalin ritareiden yms. ryöstettävissä ja mahdollistivat sotaretket. Mitenhän ihminen tulisi järkiinsä???

Young Desmond: Rommel. Tammi 1962, 5 p. , 238 sivua

Kuuluisan saksalaisen sotamarsalkan tarina englantilaisen sotapäällikön kertomana. Hän oli vain kerran tavannut Rommelin Libyassa vankileirillä. Kirja on aika pintapuolinen kuvaus muihin lähteisiin perustuen. Rommel oli 'rehellinen' sotilas, joka lopulta joutui tekemään itsemurhan asettuessaan Hitleriä vastaan. Kirjasta jäi mileen sanonta "voitolla on 100 äitiä, tappio on orpo".

Haanpää Pentti: Yhdeksän miehen saappaat. Otava 1954, 3 p. 174 sivua.

Luin kirjan ainakin kolmanteen kertaan ja joka kerralla olen tykännyt siitä. Ensimmäisen kerran luin sen toisella kymmenellä eli noin 1960 naapurin kirjastosta Kaavin Katajassa. Kirjassa on hieno idea kulkea saappaissa kulkijan matkassa sodasta rauhan töihin. Ihmiset on kuvattu niin hyvin että jää kaipaamaan mitähän hänelle tapahtui jatkossa, ellei sitten kuollut sodassa. Monipuolisia sotilaita ovat miehet, jotka saappaissa astelevat. Kirja, jota varmaan luetaan tulevaisuudessakin. Suosittelen kaikille.

Greene Graham: Kolmas mies, Tammi 1965, 2p. 136 sivua.

Löysin Greenen vähän aikaa sitten lukemalla romaanin 'Kymmenes mies', josta pidin kovasti. Nyt luin tämän ja se oli myöskin hyvä. Tapahtuu sodan jälkeisessä Wienissä. Kuvio on aika monimutkainen. Hienon ihmisen ihannekuva romuttuu keinottelun maailmassa. Hyvää tekstiä josta on tehty elokuva, jonka olen nähnyt kauan sitten.

Dickey James: Kohti valkeaa merta. Tammi KK 274. 1994,298 s.


Hurja kirja konekivääriampujan pakomatkasta läpi Japanin Tokiosta Hokkaidon saarelle. Hänet ammutaan alas ja pelastuu ainoana koneesta. Hän on kasvanut Alaskassa ja tottunut huomioimaan olosuhteet selvitäkseen. Kaikki tavarat hänellä on aina tiptop ja helposti saatavilla. Tokion suurpommitusten turvin hän suuntaa kohti pohjoista, sinne jos hän pääsee niin pelastuu. Saadakseen vaatteet, ruokaa yms. hän joutuu tappamaan. Monimutkaisten vaiheiden hän pääsee arktiseen ja ehtii elää siellä jonkin aikaa kunnes takaa-ajajat viimein saapuvat. Kirjailijan kieli on vetävää, kirjasta saa survival-taitoja. Soturi on täysin tunteeton ihmisiä kohtaan, mutta karhun rääkkääminen saa hänet raivoihinsa ja tappamaan ihmisen. Kirjailija on kirjoittanut myös aika hurjan kirjan 'Syvä joki' jonka olen lukenut ja katsonut elokuvana useasti, jopa Milanossa hotellissa dupattuna Italiaksi.